Cunoaște și protejează biodiversitatea zonelor umede râmnicene

Provocarea

Berzele nu cântă, salamandrele sunt rudele cu broaștele și nu cu șopârlele, melcii au până la 20 000 de dinți, papura este gustoasă, în al II-lea război mondial mușchiul era folosit pe post de pansament, iar mediile acvatice ascund lumi fascinante care așteaptă să fie descoperite! Provocarea noastră este să folosim instrumente variate și experimente practice pentru a cunoaște și a face apreciate aceste medii naturale umede astfel încât copiii să le descopere, iubească și să le protejeze în viitor.

Cine?

Grupul de inițiativa Discovery

Pentru cine?

Beneficiari direcți: 105 preșcolari și elevi de ciclu primar și gimnazial, 20 de elevi practicanți, viitoare cadre didactice.

Când?

1 Octombrie 2022 – 30 Martie 2023

De ce?

Copiii de azi cunosc multe din animalele marine însă nu și viețuitoare din apele din proximitate. Ei știu de ce sunt importante recifurile de corali dar nu cunosc la ce folosesc trestia și papura sau care sunt factorii care influențează calitatea apei. Ei sunt conștienți că oceanele suferă de poluare dar nu curăță PET-urile din mediul înconjurător local. Prin activități de observare, experimentale și de cercetare, preșcolarii și elevii implicați în proiect vor cunoaște și vor învăța să respecte lumea fascinantă și diversă specifică mediilor de viață acvatice.

Cum?

3 grupe-pilot de nivel preșcolar, primar și gimnazial, formate din 35-43 de copii din câte 2 grădinițe/ școli, vor participa la module outdoor, indoor și modulul de prezentare a rezultatelor. În modulul outdoor, copiii vor fi implicați în activități de observare, fotografiere, experimente cu apă, testare a gradului de poluare, lucru cu stația meteo etc. În modulul indoor, vor compara rezultatele și vor realiza o carte cu flora și fauna mediilor acvatice locale. Rezultatele, dar și jocuri comune pe tema apei vor fi vedetele modului de prezentare.
Pe lângă beneficiarii direcți din grupele pilot, proiectul are ca beneficiari indirecți alte 6 grupe/clase din unități școlare din Râmnicu Vâlcea. Acești elevi vor afla despre activitatea celor 3 grupe pilot, despre impactul inițiativei și vor implementa proiectul în următorii 2 ani. În plus proiectul va mobiliza activități de ecologizare a malului râului Olt.

Împreună cu?

Profesori pentru învățământul preșcolar, primar și gimnazial, elevi, preșcolari, elevi practicanți de la clasele cu profil pedagogic, părinți și membri ai comunității care lucrează în domenii legate de apă: proiectare sisteme de racordare apă, unități de reciclare etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.