Sunshine – o școală de vară non-formală – proiect finanțat prin Cercul Donatorilor, ediția a II-a
Buget total – 7.691,32 din care 7.600,00 obținut prin Fundația Comunitară Vâlcea
Organizația / Grupul de inițiativă – Asociația de tineret „Youth on the Move” / GLT “Together” Berbești
Pentru Grupul Local de Tineret Together Berbeşti, participarea la prima ediție a Cercului Donatorilor Vâlceni a fost un prim pas către un vis împlinit – organizarea “Sunshine – o şcoală de vară non-formală” pe durata vacanţei de vară pentru 50 de copii şi tineri din oraș. Îi vor învăţa să îşi dezvolte firea empatică, creativitatea şi să înțeleagă mai bine problemele sociale actuale prin joc, ateliere de reciclare şi upcycling, prezentări TED, filme şi întâlniri cu invitaţi din afara comunităţii. GLT Together Berbeşti e format din 8 voluntari cu vârste între 16 şi 18 ani, cu toţii foarte entuziasmaţi să le insufle şi colegilor lor pasiunea pentru voluntariat şi lucru în echipă.
Proiectul Sunshine desfășurat în incinta Liceului Preda-Buzescu Berbești reprezintă o școală de vară pentru copii cu vârste cuprinse între 4 și 18 ani. De 3 ori pe săptămână timp de 6 săptămâni, s-au desfășurat activități recreative, sportive, artistice, s-au vizionat filme și documentare și au avut loc discuții cu participanții.
„Am încercat să construim o relație mai puternică între noi și participanți, fiind un prilej pentru toată echipa să înțeleagă importanța construirii unei comunități mai puternice și stabilirea acestor valori în fața tinerilor. Am privit fiecare participant cum evoluează pe parcursul săptămânilor, prinzând curaj, descoperindu-se, reușind să își deschidă viziunea în fața nevoilor persoanelor de lângă el.” – sunt spusele purtătorului de cuvânt al grupului de inițiativă Sunshine Berbești.
Tinerii au fost ajutați și încurajați să își dobândească aptitudini aplicabile în viața de zi cu zi prin activități recreative, precum jocuri de echipă, de autocunoaștere, dinamice și statice, de logică, role-play și jocuri sportive, ateliere creative și film. Lucrul în echipă, gândirea logică, empatică și critică, autocunoașterea, fac parte din bagajul cu care tinerii au plecat în lume după perioada verii.
„Am descoperit alături de ei o parte din Univers, istorie și biologie și ne-am testat cunoștințele la finalul fiecărui documentar. Pe parcursul celor 6 săptămâni, tinerii au evoluat și au prins curaj comparativ cu momentele primelor activități.”, ne povestește una dintre voluntarele implicate în activitățile cu copii.