Fondul Științescu este o mișcare națională de reenergizare a educației STEM care-i încurajează pe cei pasionați să le arate copiilor – prin experiment, activități practice și joc – acea latură a disciplinelor științifice care cu greu poate fi descrisă în manuale. Dezvoltat de către Federația Fundațiile Comunitare din România cu sprijinul Romanian-American Foundation (RAF), Fondul Științescu este implementat prin fundațiile comunitare locale în 13 comunități din România, iar Vâlcea se alătură acum.
Prin Științescu se finanțează târguri de științe, cluburi de științe și experimente, materiale didactice sau participarea la cursuri de formare prin metode inovative, programe educaționale nonformale, echipamente educaționale etc. Dincolo de aceste aspecte practice, unul dintre obiectivele pe termen lung ale programului este de a reforma sistemul public de învățământ prin învățarea științelor în mod aplicat, interdisciplinar, utilizând soluții educaționale inovative, și nu arid, prin predarea strict din manual.
Proiecte ce folosesc tehnologii precum Internet of Things (IoT), Arduino, RaspberryPi, Inteligență Artificială (AI), aplicații mobile
Activități de tipul “do-it-yourself” în domenii cum ar fi electronică, robotică, printare 3D
Proiecte educaționale bazate pe conceptul Smart City (Smart Mobility, Smart Buildings, Smart Homes, Smart Citizens)
Aplicații practice și experimente inedite care ilustrează conceptele teoretice din știință
Spații educaționale (hub-uri, spații tip makerspace, cluburi etc.)
Evenimente care promovează educația pentru științe și tehnologie
Asistent Proiecte
Teodora este asistent de programe si proiecte și ne ajută din octombrie 2021 cu tot ce ține de activitatea fundației.
”Ce este șansa și cui i se cuvine? Dacă consultăm dexul, acesta ne spune: circumstanță favorabilă, probabilitate de succes, noroc. Eu am avut șansa să studiez în Olanda, experiență ce mi-a schimbat perspectiva asupra a tot ce știam până atunci și care mi-a setat noi principii de viață. Cel mai important principiu pe care îl urmez ca literă de lege este puterea exemplului. Din păcate în România este autohtonă indiferența, iar acest exemplu negativ se răspândește rapid. Da, acea indiferență care ucide! Ucide șansa fiecăruia la un trai mai bun, iar noi toți suntem responsabili atât de fericirea cât și de durerea celuilalt, căci împreună alcătuim un întreg. Eu aleg să nu rămân indiferentă, aleg prin acțiunile mele să îi influențez pozitiv pe cei din jurul meu. Îmi dau seama că este un proces ce necesită timp, dar dacă ne implicăm mai mulți, vom răzbate mai mulți, așa că spor la fapte bune!”
Grant Manager
Maria Dumitrescu are background de senior project manager și își dorește să traducă ce știe din corporație pe limba ONG-urilor cu care lucrăm.
“După 15 ani de corporație, un copil, o țară străină și o pandemie, am decis să mă dedic pasiunilor mele: voluntariatul și natura. Sunt recunoscătoare pentru șansa oferită de Gabi & Oana și sunt convinsă că vom crește frumos FCVL.
Sunt nerăbdătoare să folosesc toate cunoștințele acumulate în lumea corporatistă și să le redefinesc în contextul fundației. Am trăit mult timp cu senzația că munca în corporație nu-ți prea este de folos când ieși pe ușa ei, dar îmi dau seama acum cât de tare m-am înșelat și mă bucur că am descoperit asta (chiar dacă mai târziu).
Cred cu tărie în egalitatea de șanse, în libera exprimare și în puterea exemplului. Poate cu o floare nu se face primăvară – dar cu siguranță primăvara așa începe – când înflorește prima brândușă în pădure. La fel și în România – comunitatea celor ce vor și fac se mărește în fiecare an – și diferențele încep să se vadă.”
Trezorier
Diana este mamă, om de business cu pregătire juridică și ONG-ist implicat în domeniul sănătății. S-a alăturat boardului FCVL în pandemie, după ce împreună am coordonat fondul de urgență pentru spitalele vâlcene.
”De ce? Pentru ca trăim in comunitati, iar din nefericire comunitățile mari au dus la o înstrăinare a oamenilor, la o lipsa de empatie. Și de aceea cred ca este momentul sa învățam, sa ne educam, sa ne implicam puțin cate puțin in viața comunității. Prin gesturi mici de implicare pe care le putem face fiecare dintre noi putem aduce multă valoare comunității in care trăim.”
Manager Comunicare
Gabi Solomon, visătoare, antreprenor, trainer şi mămică, dornică să participe la transformarea comunităţilor locale mici.
„Călătoriile pe mai multe continente mi-au arătat cum să prețuiesc “acasa” și identitatea pe care o duc cu mine. Am lansat și condus diferite proiecte în mediul ONG (am o experiență de 10 ani în educație și training) și în mediul privat (turism și dezvoltare comunitară). Îmi doresc să pun bazele unei fundații comunitare la Vâlcea pentru ca oricine – copil, tânăr, senior – să aibă oportunitățile de care are nevoie, aici, acasă.”
Radu este membru în Consiliul Director și actualul Președinte al Fundației, fiind unul dintre persoanele care s-a alăturat echipei și a urcat până în poziția fruntașă de lider al inițiativei de a dezvolta comunitatea vâlceană. Iată câteva din ideile sale de la început de drum:
„De ce? Cred că întrebarea mai potrivită este „De ce nu?” Toți facem parte dintr-o comunitate și consider că de noi depinde îmbunătățirea acesteia. Este foarte ușor să arătăm cu degetul ce nu este făcut sau ce trebuie, însă de noi depinde schimbarea, de fiecare din noi. Întotdeauna mi-a plăcut să fac fapte bune, deși nu am fost niciodată voluntar până acum, însă toate au un început. Consider că avem un oraș foarte frumos, curat și vreau să contribui la dezvoltarea acestuia și a județului.”
Adelina Florescu, unul dintre membrii fondatori ai fundației, care are contact zi de zi cu tinerii din comunitate și le cunoaște aspirațiile, nevoile și piedicile.
„Sunt lucrător de tineret în cadrul organizației AIDE, co-fondator Youth Hub Ramnicu Valcea, membru al boardului Fundației Comunitare Vâlcea și coordonator de proiecte la Asociatia Prietenii Spitalului Valcean. Am ales domeniul tineret pentru a oferi tinerilor alternative prin care se pot dezvolta social, personal și profesional prin intermediul activităților de voluntariat internațional.
Mi-am dorit să fac parte din Grupul de inițiativă al Fundației Comunitare pentru a ajuta comunitatea prin inițiativele ONG-urilor si ale unor oameni dornici să facă o schimbare în județul nostru.”
Alexandru Petrescu este unul dintre membrii fondatori, fiind implicat în formarea echipei și susținerea inițiativei de formare a Fundației încă de pe vremea când eram cunoscuți sub numele de grup de iniţiativă.
Iată ce ne împărtășește Alex: „Por que Alejandro? Pentru că m-am săturat să fiu doar un cetățean model. “Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume” sună frumos, dar are un impact mic, mai mic decât îmi doresc. Mă înfurie faptul că spiritul este îngrădit de mult prea multe ori. Mă bucur când văd acceptare, înțelegere pentru că suntem diferiți, chiar dacă căutăm apartenență. Îmi place să cred că în viitorul apropiat nu vor exista oameni ce au ajuns ingineri deși doreau să fie doctori și vice-versa. Aș vrea să muncim (și să găsim timp) pentru talentul nostru, nu să îl privim doar ca pe un dar hărăzit.”
Andreea face parte în prezent din Board-ul Director al Fundației Comunitare Vâlcea și ne surpinde de fiecare dată cu instantaneele și materialele video pe care le creează atunci când te aștepți mai puțin. Alături de creativitatea și spiritul artistic de care dă dovadă, Andreea ne oferă la fiecare întâlnire o parte din energia și entuziasmul ei. E pasionată de turism și speră să aducem și Vâlcea pe harta unui altfel de turism.
Iată ce ne-a spus Andreea la început de drum, când o mână de oameni au decis să pună bazele unei Fundații Comunitare la Vâlcea:
„Primele experiențe care m-au ajutat să cunosc nevoile oamenilor din jurul meu au fost activitățile de voluntariat începute în perioada facultății în cadrul unor organizații din Cluj-Napoca: Organizația Studenților din Universitatea Babeș Bolyai, Festivalul Internațional de Film Transilvania, Centrul Copiilor cu Handicap Locomotor. În perioada 2014-2015 am făcut un stagiu de voluntariat european (EVS) în Galicia, Spania, unde mi-am dezvoltat abilitățile foto-video, am organizat festivaluri locale și am susținut ateliere vocaționale pentru tinerii din comunitate. Vreau să fac parte din grupul de inițiativă al Fundației Comunitare Vâlcea pentru că doresc să contribui la crearea unei comunități dinamice și implicate.”
Florin Vâlcea, expert financiar în mediul corporate, pasionat de fotografie, somelier-învăţăcel şi prieten de nădejde.
Motivatia pentru infiintarea unei fundatii comunitare la Valcea este legata nu doar de familie, dar și de a oferi un exemplu de urmat celorlalți:
„Lucrez de zece ani în domeniul finaciar în mediul corporatist, având roluri și responsabilități care țin de bugetare și planficarea veniturilor și cheltuielilor pentru diverși clienți ai companiei. Sunt pasionat de muzică și fotografie, și mai nou de oenologie ca și cultură și stil de viață.
Îmi doresc să mă implic mai mult decât până acum în comunitatea vâlceana și să ajut la dezvoltarea Fundației Comunitare Vâlcea. Vreau în felul ăsta sa dau un exemplu prietenilor și să-i fac să se implice și ei în comunitatea care i-a crescut și de care sunt încă legați sentimental. Mă gândesc în același timp la copiii mei – vreau ca ei să crească într-un loc frumos, pe care nu vrei sa îl lași în urmă.”
Psiholog consilier autonom, specializat în terapia de cuplu/familie și asistent social. Româncă, creștină, mamă, fiică, prietenă, idealistă și optimistă.
“Am ales să fac parte din Fundația Comunitară Vâlcea deoarece visez să trăiesc într-o comunitate unde oamenii zâmbesc pe stradă și se simt în siguranță, copiii merg bucuroși și curioși la școală, tinerii învață și rămân în țară, familiile sunt unite, cei plecați își doresc să se întoarcă, bătrânii își trăiesc viața cu demnitate.
Am înțeles că acest vis nu se poate împlini decât dacă intervine SCHIMBAREA.
Am aflat din experiențele personale că schimbarea apare numai dacă fiecare dintre noi acționăm.
Vreau să mă implic și să fac parte activă din schimbarea pe care o va crea cu siguranță Fundația Comunitară Vâlcea.”
„Ceea ce mă definește sunt convingerile dobândite încă din timpul studiilor (4 ani licență Relații Internaționale și Studii Europene la Babeș Bolyai și 2 ani master Științe Politice, SNSPA): că valoarea oricărui membru al comunității este egală cu a oricărui altuia, că nicio situație nu este imuabilă și este nu doar dreptul, ci și datoria fiecăruia de a acționa pentru a îmbunătăți. Activitatea începută în 2009 în sectorul ONG mi-a permis să cunosc nevoile vâlcenilor, nu doar din rapoarte și statistici, ci vorbind cu oameni pentru a le afla problemele și ce cred ei că trebuie sprijinit pentru ameliorarea acestora. Deși mi-am dedicat ultimii doi ani unui proiect derulat de o organizație din capitală iar apoi celui mai important „proiect”, cel de full time mom, motivația de a mă alătura inițiativei FCVL este șansa de a fi parte dintr-un grup de oameni cu valori și deziderate comune, care pot face ca Vâlcea să fie locul unde doresc ca fiica mea să crească, locul care să-i ofere mai multe oportunități decât cele pe care le-am avut noi când am crescut, la rândul nostru, aici, acasă.”
Absolvent de finanțe bănci și cu un master în afaceri financiar bancare. În prezent antreprenor, gestionează o afacere în domeniul asigurărilor și una în IT- WebDevelopment.
“De 7 ani fac voluntariat și mă implic în viața comunității. Pasiunile mele sunt drumețiile, muntele, natura, filmele, înotul și am practicat handbal. Ce mă face cel mai împlinit este familia mea, sunt căsătorit și am o fetiță superbă.
Consider că orice om are datoria etică și morală de a-i ajuta pe cei din jurul lui cu atât mai mult într-o țară unde politicile sociale se pot mult îmbunătăți sau nu există în anumite ramuri. Implicându-mă în comunitate ajut și, în același timp, învăț lucruri noi. Conceptul de Fundație Comunitară era o nevoie în societatea vâlceană, inovează, așa că mi-a fost ușor să mă alătur grupului de inițiativă pentru a crea prima Fundație Comunitară din Oltenia.”
25.08.1982
Originar din Râmnicu Vâlcea, Absolvent al Academiei de Studii Economice București, Management, cu peste 15 ani de experiență internă și internațională în real estate, Europa și Africa de Nord, Alin a revenit în prezent în Râmnicu Vâlcea, unde își desfășoară activitatea profesională în management, într-un domeniu cu totul nou. Participă în paralel și la elaborarea și implementarea de proiecte educative și sportive în cadrul unui ONG local, iar timpul liber este dedicat chinologiei și participării la expoziții naționale și internaționale.
“Fundația Comunitară este o oportunitate pentru mine de a demonstra că lucrurile se pot face și altfel, că o comunitate se poate schimba și prin sine, prin resursele proprii care trebuie doar motivate și activate în direcțiile potrivite. Fac lucrul asta și pentru că sunt convins că Robert și David, fiii mei, își doresc și merită să crească frumos în Vâlcea.”
Director Executiv, 01.07.1982
Oana Mesea, doctor în economie, antreprenor, facilitator de experiențe de învățare, pasionată de educație prin știință și organizator de concursuri sportive.
Oana este Directorul Executiv al Fundației Comunitare Vâlcea iar în ultimele 3 luni a fost implicată constant în menținerea relației cu autoritățile publice, donatorii, sponsorii și firmele de unde am achiziționat materiale de protecție împotriva SARS-CoV-2.
„De 12 ani m-am reîntors acasă și am început un proiect educațional de educație financiară și educație prin știință folosind construcțiile Lego. Le arăt copiilor ce înseamnă să practici sport, să protejezi natura și cât de frumos e să fii voluntar. Eu consider că putem ajuta comunitatea în care trăim în primul rând prin educația pe care le-o oferim copiilor noștri, iar pentru a avea impactul pe care cu toții ni-l dorim sper să susținem cât mai multe inițiative în educație prin Fundația Comunitară Vâlcea!”