Fiecare om pasionat de o idee, oricât de nebunească ar fi, are capacitatea minunată de a-i atrage pe alții în cercul său și de a aduna toate resursele necesare îndeplinirii ei. La fiecare Cerc, trei ambasadori prezintă în șase minute câte un proiect, apoi răspund la întrebări din sală. Nimeni nu este obligat să doneze, dar, dacă dorește să o facă, e simplu: ridică mâna și donează o sumă. Povestea Cercului a început în Marea Britanie, în 2002, când The Funding Network a organizat primul eveniment. În zece ani, au fost organizate 1000 de evenimente, în care s-au strâns peste șapte milioane de lire pentru cauze locale. În România, primul cerc de donatori a fost organizat în 2013, la București, de Asociația pentru Relații Comunitare.

Cu două ediții deja organizate și 6 proiecte finanțate, Cercul Donatorilor Vâlceni este o oportunitate excelentă de a face legătura între cei care nu mai locuiesc în Vâlcea, dar sunt “cu sufletul acasă” și proiecte concrete care își propun să contribuie la dezvoltarea socio-economică a județului și a României.

Proiectul „Aripi în viitor” a fost prezentat în cadrul evenimentului „Cercul Donatorilor Vâlceni – ediția I”, iar donatorii prezenți au primit cu entuziasm ideea și, crezând în ea, au contribuit cu suma necesară realizării ei.

Asociaţia De-a Arhitectura, prin echipa de voluntari din Vâlcea, a implementat în anul școlar 2019-2020 „Aripi în Viitor” pentru cei 20 de copii ai Centrului de Plasament Casa Pinocchio Băbeni. Pe lângă expunerea către domeniul arhitecturii, beneficiul major este că voluntarii au fost pentru 6 luni o prezenţă statornică în viaţa copiilor.
Prin acest proiect, copiii și-au putut descoperi noi abilităţi şi talente şi au putut învăța despre drepturile şi obligațiile de cetăţeni.
Excursia atelier „Monument, unde ești?”, a avut loc în luna septembrie 2019 la Sibiu, iar copiii au avut ocazia să analizeze din punct de vedere arhitectural o parte din monumentele din centrul Sibiului.
Au urmat apoi două serii de ateliere ce i-au ajutat pe copii să îşi descopere noi abilităţi şi talente și să își înțeleagă drepturile şi obligaţiile de cetăţeni. Lucrând în echipă în cadrul atelierelor şi beneficiind de o expoziţie la finalul proiectului, copiii au fost mai conştienţi de puterea grupului lor și de susţinere, precum într-o familie extinsă.

Cercul Donatorilor Vâlceni ediția I (7 februarie 2020) a fost un eveniment de strângere de fonduri unde trei inițiative din Vâlcea au fost prezentate în fața a 60 de vâlceni din București care au dorit să sprijine financiar proiecte comunitare.

Aventuri Culinare în Vatra lui Bălcescu – finanțat cu 6.275 lei, realizat de Asociația Vatra cu Idei în august 2019. 100 de participanți – beneficiari direcți. Prin proiect s-au descoperit produse culinare tradiționale, care ar putea deveni reprezentative pentru Valea Topologului, s-a organizat un concurs culinar şi promovarea zonei şi a obiectivelor existente (Vatra Park, Memorialul Bălcescu).

Școala de vară non-formală Sunshine Berbești – finanțat cu 7.600 lei, realizat de grupul de inițiativă GLT Together Berbești, toți liceeni – tineri voluntari. 70 de elevi – beneficiari direcți. Cele 3 luni de școală de vară i-au ajutat pe participanţi să îşi dezvolte firea empatică, creativitatea şi să treacă peste probleme prin joc, ateliere de reciclare şi upcycling, prezentări TED, filme şi întâlniri cu invitaţi din afara comunităţii.

Aripi în Viitor – finanțat cu 9.310 lei, realizat de grupul de arhitecti voluntari ai De-a Arhitectura. Proiectul îi vizează pe cei 20 de copii ai Casei Pinocchio din Băbeni. Pe lângă expunerea către domeniul arhitecturii, beneficiul major este că voluntarii vor fi pentru 6 luni o prezenţă statornică în viaţa copiilor, vor fi acolo cu o încurajare, o îmbrăţişare şi gata să le dea aripi.

Mulțumim gazdelor, Nod makerspace, lui Marius Drăguș (MAGITOT) pentru voia bună și participanților, pentru susținerea celor trei proiecte.

Cercul Donatorilor Vâlceni, ediția a II-a a avut loc pe data de 16 mai 2019, la Social The Club Râmnicu Vâlcea. Formatul evenimentului de strângere de fonduri este tip licitație și trei inițiative din Vâlcea au fost prezentate în fața a peste 100 de participanți care au dorit să sprijine financiar proiecte comunitare. Cele 3 proiecte sunt:

Sănătate pentru comunitate în Comuna Stoenești – finanțat cu 4.500 de lei, realizat de un grup de inițiativă condus de Dna. Dr. Gabi Mota. Proiectul îşi propune să diminueze efectele pe care bolile cardiovasculare și diabetul le au asupra pacienților, familiilor lor și comunității căreia îi aparțin. Prin întâlniri și un mini-screening, vor ajuta comunitatea să conștientizeze aspectele negative ale acestor boli și să găsească în interior resurse pentru a le combate.

SOS – Educație Sexuală – finanțat cu 6.626 lei, realizat de grupul de inițiativă Gutenberg Jungendverein. Își propune introducerea la nivel local a educației sexuale, prin susținerea unor sesiuni de informare de către un personal avizat și a unor ateliere privind aspectele sănătatea reproducerii.

Festivalul Zestrea Vaideenilor – finanțat cu 6.061 lei, realizat de Asociația Culturală Moștenitorii. 150 de beneficiari direcți și parteneri locali implicați. Contribuie la dezvoltarea comunitară prin cultură şi redescoperirea tradiţiilor şi meșteșugurilor zonei. Astfel, au fost organizate şezători, expoziţia “Cu Săculeţul de Vaideeni prin lume”, festinuri culinare, spectacole şi concerte, tururi ghidate la Casele Albastre şi în împrejurimile comunei şi un eveniment de teatru pentru comunitate.

Mulțumim tuturor celor care au participat, au donat și ne-au sprijinit! (juriului, ambasadorilor minunați, gazdelor magice de la Social The Club, lui Aurelian Ciocan – profu’ de dicție, sponsorilor: Naturo Juice, Panvil Exim, Cofetăria Agrodor, lui Dj Vladu și Europe Direct Vâlcea pentru sprijinul tehnic, lui Bobiță Cătușanu de la Antract și Elenei Cernatescu pentru sprijinul în promovare, partenerilor media, Radio Metronom 89 FM, Radio Oltenia și Radio România Actualități)

Cercul Donatorilor I + II (2018 + 2019)

Parteneri: ARC, Nod Makerspace

Perioada:
2 ani

Buget: 40 372 lei

Domeniu: cultură, educație, sănătate, mediu, dezvoltare comunitară

PROIECTE FINANȚATEBUGETUL FONDULUIANI DE IMPLEMENTAREMEMBRII JURIU
6 40 372 lei 17

Granturi:

EdițiaOrganizațiaProiectulSuma
2018 Asociația Vatra cu Idei Aventuri Culinare în Vatra lui Bălcescu 6 275 lei
2018 GLT Together Berbești Școala de vară non-formală – Sunshine Berbești 7 600 lei
2018 Asociația De-a Arhitectura Aripi în Viitor 9 310 lei
2019 Grup de inițiativă Sănătate pentru comunitate în comuna Stoenești Sănătate pentru comunitate în comuna Stoenești 4 500 lei
2019 Gutenberg Jugendverein Vâlcea SOS – Educație Sexuală 6 626 lei
2019 Asociația Culturală Moștenitorii Festivalul Zestrea Vaideenilor 6 061 lei