fbpx

Județul Vâlcea găzduiește câteva sute de refugiați, ale căror nevoi cresc sau se diversifică pe măsură ce timpul trece. Sunt din ce în ce mai puține resurse pentru a-i ajuta pe toți doar din donații/ finanțări, organizațiile și grupurile informale de suport au nevoie să se întoarcă și spre propriile programe și beneficiari. Apare astfel nevoia unor structuri, echipe și instrumente care să lucreze împreună cu refugiații pentru a-i ajuta să înceapă să se integreze, să devină autonomi și să-și formeze propriile comunități de sprijin. Așadar, în luna mai, am început să lucrăm la acest program de sprijin pentru integrare și coeziune socială. 


Programul desfășurat de Fundația Comunitară Vâlcea este finanțat prin Oxfam – „Integration Program for Refugees”, înființat prin UK AID cu sprijinul Marii Britanii și a guvernului britanic, coordonat la nivel național de Federaţia Fundaţiile Comunitare din România – FFCR.

Pentru asta, ne propunem ca în următoarele 3 luni să:

 • Contribuim la dezvoltarea infrastructurii care se creează pentru educația copiilor refugiați prin susținerea profesorilor și copiilor:
  • Cu 152 de burse de 250 de RON oferite sub forma de vouchere pentru copii refugiați, prin care pot achiziționa rechizite, mâncare, haine, produse de igienă. 
  • Cu o bursă pentru profesorii ucraineni, pentru a putea achiziționa rechizite pentru copiii mai mici, kituri educaționale pentru copiii mai mari
  • Cu crearea unei mini-biblioteci cu cărți în ucraineană la care să aibă acces cât mai mulți dintre copii
 • Contribuim la dezvoltarea infrastructurii de coeziune socială în pregătirea integrării refugiaților prin susținerea câtorva dintre inițiativele deja create:
  • Susținerea, pentru o perioadă de 3 luni, a cheltuielilor legate de angajarea unui translator la Fundația Rebenciuc pentru a asigura comunicarea cu cei aproximativ 300 de refugiați pe care îi găzduiesc
  • Organizarea a 10 tururi ghidate alături de Liv tu Visit Your City pentru a le arăta refugiaților împrejurimile și a le oferi oportunități de a interacționa cu comunitățile gazdă
  • Organizarea a 4 evenimente micro-comunitare și a unui eveniment sportiv pentru a facilita petrecerea unui timp de calitate între copii, părinți și familiile sau organizațiile gazdă 
 • Dezvoltăm o campanie de comunicare, în parteneriat cu redacția vâlceană creată de AIVI (Asociația Informală a Vocilor pentru Incluziune) 
  • Cele 6 reportaje vor apărea în format “longform” pe platforma AIVI Media Hub și pe site-ul fundatiacomunitaravalcea.ro si, sperăm, în format scurt într-un ziar printat din Râmnicu Vâlcea.   De asemenea, ele vor fi traduse în ucraineană și printate pentru comunitățile în care au fost documentate.

Valoarea totală a finanțării Oxfam este de 106.700 RON.