„Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă” – Aceasta este sloganul proiectul „Activism civic în practică – sprijin pentru cetățenii activi în susținerea unor servicii publice eficiente și transparente la nivel local”.
 
Pentru a genera schimbări relevante în comunitate și un model de bună practică pentru implicarea cetățenilor în decizii cheie ale autorităților publice locale am început în 2021 proiectul „Activism civic în practică – sprijin pentru cetățenii activi în susținerea unor servicii publice eficiente și transparente la nivel local”.
 

În iulie i-am invitat pe vâlceni să evalueze importanța a 10 priorități preselectate in urma unor consultări publice.

Pentru 75% dintre respondenți prioritatea “Campanie de informare şi educare: să nu rămânem pe ultimul loc ȋn ceea ce priveşte colectarea selectivă” este foarte importantă, la fel pentru 71% – “Campanie de educație sanitară și prevenție” și pentru 64% – “Deschideți școlile și parcurile pentru sport: facilități pentru sportul de masă”. Respondenții sunt în general nemulțumiți de felul în care tratează primăria aceste 10 priorități, mediile tuturor temelor supuse la vot fiind de 1.9 dintr-un punctaj maxim de 5.

Sondajul a fost distribuit în mediul online pe rețeaua socială Facebook și pe email. În total au răspuns întrebărilor 489 de persoane care locuiesc sau lucrează în orașul Râmnicu Vâlcea. Rezultatele acestui sondaj nu sunt reprezentative la nivelul populației Râmnicu Vâlcea și nu reflectă opinia tuturor cetățenilor orașului, însă părerile acestor cetățeni sunt relevante având în vedere că reprezintă populația activă a orașului.

În weekendul 26-27 Martie, alături de 30 dintre cetățenii activi ai Râmnicului, am participat la Atelierul de inițiative civice. Trainerii și invitații de la nivel local și național ne-au inspirat să acționăm și ne-au oferit instrumente care să ne ajute în conturarea unui plan de acțiune la nivel local. 

Am avut parte de un antrenament civic cu poveștile celor care au schimbat lumea: la ei în cartier sau la ei în oraș sau chiar la noi în țară.
 
Am avut traineri, activiști și oameni care lucrează îndeaproape cu investitori și mediul de afaceri, precum Victor Giosan (expert în reforma administrației publice locale), Septimius Pârvu (expert în bună guvernare la Expert Forum), Adelina Dabu (Head of Public Affairs la Confederația Patronală Concordia) și Radu Puchiu – expert în digitalizare.
Am continuat implicarea și dialogul între societatea civilă și administrația publică locală:
 
   –Youth Hub Ramnicu Valcea – centrul de tineret inițiat de AIDE și Youth on the Move (unul dintre primele proiecte susținute la Vâlcea Forest Run) primește sprijinul Primăriei și a Consiliului Local Vâlcea sub forma unui spațiu pus la dispoziție la demisolul blocului 22 Decembrie, strada Mihai Viteazul. AIDE va coordona în continuare activitățile centrului de tineret care este la dispoziția tuturor organizațiilor de tineret și tinerilor din municipiu.
 
   – din sondajul inițiat în proiectul “Activism civic în practică” a reieșit dorința vâlcenilor de a fi implicați în deciziile de investiții ale administrației publice. Am participat la consultările privind Strategia de Dezvoltare Integrată a orașului 2021 – 2027, am oferit feedback pe regulamentul de bugetare participativă și urmează să sprijinim cetățenii care vor să depună proiecte.
 
   – ca urmare a participării viceprimarului Andrei Gheorghiu la Atelierul de lucru pentru inițiative civice și a participării doamnei Simona Iliescu la dezbaterea despre cum aducem cetățenii mai aproape de investițiile publice locale, am depus împreună cu Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea, la finele săptămânii trecute, o cerere de interes privind participarea la un proiect pilot al Comisiei Europene. În eventualitatea în care vom obţine asistenţă tehnică de la OECD, vom învăța și testa noi tehnici de implicare a cetățenilor în deciziile administrației privind proiecte europene și politica de coeziune privind emisii zero de carbon. 
În cadrul evenimentului de final al proiectului Activism civic în practică am avut două întâlniri, una fizică și una online. 
 
Discuția trasată în urma celor două evenimente a fost despre cum creăm mai multe punți între administrația publică și comunitate pornind de la rezultatele proiectului “Activism civic în practică” și practicile încercate în ultimii doi ani.
 
Printre concluzii:
➡️Administrația publică locală ar trebui sa facă eforturi mai mari să își cunoască publicul (grupuri active, mămici, pensionari, tineri, mici antreprenori, copii și adulți cu dizabilități) și să comunice pe limbajul acestor grupuri;
➡️Permanentizarea relației cu grupurile active, informale, organizate de cetățeni prin întâlniri periodice și/sau invitarea acestora la reuniuni pe tematici de interes;
➡️Transparența: cerem actualizări despre proiectele în desfășurare si motivarea întârzierilor sau renunțărilor la proiecte.
 
 

Acest proiect este derulat de Centrul Roman de Politici Europene – CRPE, în parteneriat cu Fundatia Comunitara Buzau, Fundaţia Comunitară Vȃlcea, Fundația Comunitară Banatul Montan și Fundaţia Comunitară Timişoara cu sprijinul financiar Active Citizens Fund – Romania, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Proiectul este conceput pentru a genera prin consultare, activare comunitară și formare la nivel local, schimbări relevante în cinci comunități și un model de bună practică pentru implicarea cetățenilor în decizii cheie ale autorităților publice locale. Proiectul pilot pe care îl derulăm vizează cinci comunități locale, Râmnicul Vâlcea, Timișoara, Reșița, Buzău și Sectorul 1. Rezultatele acestor cercetări vor fi prezentate de partenerii noștri de le CREP.

Ești interesat să afli mai multe despre acest proiect?