Activism civic în practică
În iulie i-am invitat pe vâlceni să evalueze importanța a 10 priorități preselectate in urma unor consultări publice.
Pentru 75% dintre respondenți prioritatea “Campanie de informare şi educare: să nu rămânem pe ultimul loc ȋn ceea ce priveşte colectarea selectivă” este foarte importantă, la fel pentru 71% – “Campanie de educație sanitară și prevenție” și pentru 64% – “Deschideți școlile și parcurile pentru sport: facilități pentru sportul de masă”. Respondenții sunt în general nemulțumiți de felul în care tratează primăria aceste 10 priorități, mediile tuturor temelor supuse la vot fiind de 1.9 dintr-un punctaj maxim de 5.
Sondajul a fost distribuit în mediul online pe rețeaua socială Facebook și pe email. În total au răspuns întrebărilor 489 de persoane care locuiesc sau lucrează în orașul Râmnicu Vâlcea. Rezultatele acestui sondaj nu sunt reprezentative la nivelul populației Râmnicu Vâlcea și nu reflectă opinia tuturor cetățenilor orașului, însă părerile acestor cetățeni sunt relevante având în vedere că reprezintă populația activă a orașului.
În weekendul 26-27 Martie, alături de 30 dintre cetățenii activi ai Râmnicului, am participat la Atelierul de inițiative civice. Trainerii și invitații de la nivel local și național ne-au inspirat să acționăm și ne-au oferit instrumente care să ne ajute în conturarea unui plan de acțiune la nivel local.
Acest proiect este derulat de Centrul Roman de Politici Europene – CRPE, în parteneriat cu Fundatia Comunitara Buzau, Fundaţia Comunitară Vȃlcea, Fundația Comunitară Banatul Montan și Fundaţia Comunitară Timişoara cu sprijinul financiar Active Citizens Fund – Romania, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.
Proiectul este conceput pentru a genera prin consultare, activare comunitară și formare la nivel local, schimbări relevante în cinci comunități și un model de bună practică pentru implicarea cetățenilor în decizii cheie ale autorităților publice locale. Proiectul pilot pe care îl derulăm vizează cinci comunități locale, Râmnicul Vâlcea, Timișoara, Reșița, Buzău și Sectorul 1. Rezultatele acestor cercetări vor fi prezentate de partenerii noștri de le CREP.