Cinci participanți la edițiile precedente povestesc despre amprenta caldă pe care le-a lăsat-o în inimă Vâlcea Forest Run. Cu 2 zile rămase până la finalul înscrierilor, citește impresiile lor și apoi (de ce nu?), alătură-te unei comunități în creștere de alergători și susținători. Pas cu pas, la deal sau la vale, poți să faci diferența pe 23-24 Octombrie la Muzeul Satului Vâlcean, alegând să susții unul din cele 5 proiecte de anul acesta.
Ținutul ceții
“În dimineața cursei a plouat mărunt și era un pic răcoare”, își amintește Iustina Dănciulescu, din Slatina, care a alergat semi-maratonul de la Vâlcea Forest Run pentru prima oară în 2018. “Dar noi am sosit la start cu două ore mai devreme și astfel am reușit să legăm noi prietenii și să ne integrăm în peisaj.”
După ce a pornit cursa, după 2-3 kilometri de urcare, Iustina își amintește cu zâmbetul pe buze cum “ceața a pus stăpânire pe tot ținutul. Îmi era teamă să înaintez, mă gândeam că sunt urși sau poate câini. A fost foarte amuzantă acea porțiune din traseu.”
Un alt moment drag Iustinei a fost “pe panta de coborâre, o porțiune din drum săpată în pietriș de apă și acoperită cu crengi și frunze…. trosneau crenguțele în momentul când pășeam și mirosul pădurii mi-a rămas viu în memorie…”
Să ne-ntâlnim pe dealuri
Octavian Olaru, din Râmnicu Vâlcea, cu echipa lui de la compania Annabella, a vrut să “spargă gheața” în crosul de 10 km de anul trecut. Pentru el și echipa lui participarea “a fost și un manifest pentru a lupta împotriva pandemiei și a face mișcare, chiar și în condiții de restricții de circulație.”
Chiar dacă Octavian s-a mutat recent în Râmnic, participarea la Vâlcea Forest Run de anul trecut i-a dat deja un sentiment de apartenență. De la an la an, el ar vrea mai mulți participanți din partea companiei sale, dar și din partea celorlalte compani: “Să dăm un exemplu în oraș, în zona Olteniei că se poate face mișcare, într-o comunitate de sportivi amatori și profesioniști care pot să alerge pe dealurile vâlcene”.
Două momente i s-au întipărit în minte lui Octavian: “când ne întâlneam cu ceilalți participanți care plecaseră înaintea noastră și noi urcam, iar ei coborau și a fost așa o bază pe care am atins-o cu toți ceilalți participanți la crosul de 10 kilometri și, bătând palma cu ei, s-a făcut așa un schimb de energie foarte plăcut, un moment pe care l-a apreciat toată echipa.” Apoi, când s-au oprit cu toții în punctul cel mai înalt al dealului “și ne-am dat seama că am făcut cei cinci kilometri și urmează să coboram, preț de câteva minute am admirat priveliștea din jur – tare frumos Oltul cu barajul, cu pădurea, cu dealurile…”
Octavian abia așteaptă să vină ziua de semi-maraton, pe 23 octombrie, “în care să ne întâlnim cu toții la linia de start, apoi la punctele de hidratare și mai departe să ne întâlnim pe dealuri…”
(Re)descoperirea de sine
Bogdan Stanca din Râmnicu Vâlcea a dat peste Vâlcea Forest Run în 2019 printr-un flash info de la Departamentul de Resurse Umane al fabricii în care lucrează. Anunțul i-a declanșat un “exces de încredere“, căci (acum 30 de ani) Bogdan fusese un “bun atlet pe plan local”. S-a înscris fără ezitare la cursa de 21 km, cea mai lungă.
Parcurgând traseul, Bogdan a trecut de la “Hai că poți” la “Ce caut eu aici ?”, la “Trebuia să aleg o cursă mai scurtă la început”, culminând cu “N-a ieșit rău deloc !”, când a văzut că totuși a terminat pe locul 4, la un timp scurt față de podium.
Experiența dela Vâlcea Forest Run, primul concurs din cariera de alergător de trail a lui Bogdan a fost startul unei intense călătorii sportive : “Mi-a dat încredere că încă sunt în joc, dar trebuie să întru într-un program ordonat de antrenament, de recuperare, să fiu atent cu alimentația și hidratarea și să investesc în echipament.”
Doi ani mai târziu, Bogdan participase deja la 30 de concursuri și, “așa cum era de așteptat, au apărut și clasările pe podium.”
Vâlcea Forest Run i-a rămas în suflet lui Bogdan pentru că, spune el, “mi-a oferit prilejul să mă redescopăr, să cunosc niște oameni minunați pe care Oana, organizatoarea competiției, a știut să-i adune în jurul ei și să creeze o familie frumoasă de alergători, aici, la Râmnicu Vâlcea ! Voi participa de fiecare dată cu plăcere și emoție în suflet la VFR, chiar dacă e un concurs mai mic. Dar aici mă simt acasă!”
Un concurs aparte în “curtea orașului”
Pentru Gabriela Dragoiu din Deva traseul de la VFR “este mai frumos decât cel de la Maratonul Olteniei (și acesta e unul din concursurile mele preferate).”
Ea a fost impresionată de “atmosferă, organizarea bună, traseul foarte frumos și chiar dificil: cu multe pante (preferatele mele), râpe și peisaje minunate. Participanții destinși și în același timp concentrați pe alergare, dar nu încrâncenați, toți cu zâmbetul pe buze.”
Alexandru Fozocoș este un veteran al alergatului și participant fidel la VFR. Pentru el, un vâlcean care locuiește la București, “nicio cursa de pe planeta asta nu se compară cu o alergare din “curtea orașului tău”, mai ales când susții și o cauză, iar cei care sunt implicați sunt foști colegi alergători.“
E rândul tău să-ți creezi amintiri de pe deal…
Te-au ajutat cei cinci susținători VFR să te hotărășți? Nu uita, înscrierile se închid pe 7 octombrie. Alege-ți cursa, și 50 la sută din taxa de participare merge la proiectul ales de tine.
Poți să alergi la Cros Faurecia 5KM (60 RON), Cros Diana 10 KM (90 RON) și Semi Annabella 21 KM (110 RON) – trasee marcate pe poteci și drumuri forestiere, prin pădure sau prin poienile din Valea Bujoreanca, și Zona Fundătura, pe 23 octombrie, cronometrate, cu start decalat și distanțare.
Nurvil KIDS – Orientare (30 RON) pe 24 octombrie este o cursă destinată copiilor și tinerilor cu vârste între 3 și 15 ani. La start fiecare participant (individual sau echipă) primește o hartă pe care este desenat traseul de orientare, realizabil în incinta Muzeului Satului Vâlcean de la Bujoreni.
Cursa Aleargă&Pedalează pentru Științescu (50 RON) pe 24 octombrie este o cursă necronometrată, cu finish la Muzeul Satului Vâlcean, destinată celor peste 16 ani. Cursa promoveaza sportul de masă, precum și Fondul Științescu și utilizarea conceptului STEM în activitățile destinate copiilor din judetul Vâlcea.
Păstrăm și componenta #aleargăacasă. În perioada 18-24 octombrie 2021, poți alege când, unde și cât vrei să alergi sau să pedalezi cu gândul la proiectele de acasă. Copiii sunt invitați la orice tip de mișcare. Avem nevoie doar de o confirmare a turei făcute (de ex. Strava, GFit, Garmin, Polar etc.).
Mulțumiri lui Ciprian Begu pentru realizarea acestui articol