Vâlcea ocupă locul 18 în rândul județelor din România care au o Fundație Comunitară, din anul 2019. Una dintre membrele grupului de inițiativă este Gabriela Solomon (34 de ani), care a fost implicată în voluntariat și activism încă din liceu, și și-a dorit să lucreze în domeniul dezvoltării comunitare încă de atunci.
Râmnicu Vâlcea este un oraș situat în Oltenia, la poalele Munților Căpățânii, cu aproximativ 100.000 de locuitori. Conform caracteristicilor sale, acest oraș nu este foarte diferit de niciun alt oraș din Balcani… poate doar puțin. În același spațiu, este posibil să vezi clădiri și structuri magnifice de patrimoniu, iar familii cu copii, tineri care se bucură de cafenele și oameni de afaceri ocupați circulă constant pe străzi.
Din 2019, acest oraș are și propria Fundație Comunitară. Una dintre fondatoare este Gabriela Solomon, o tânără de 34 de ani care a fost implicată în voluntariat și activism încă din liceu. În ciuda dorinței îndelungate de a transforma munca în comunitate într-o vocație pe tot parcursul vieții, Gabriela și-a petrecut cea mai mare parte a vieții sale în corporații situate în capitala României. Acolo a fondat o familie care s-a extins foarte repede. Viața agitată din București și dificultățile de a ajunge la un echilibru între viața de afaceri și cea personală au determinat-o să ia în considerare revenirea în orașul natal și să-și regândească vechea dorință ca Vâlcea să-și aibă propriul fundament.
„Am auzit despre Fundațiile Comunitare din 2006, când au început să se înființeze pentru prima dată în România. Povestea asta mi s-a părut fantastică, dar nici nu îmi puteam imagina că ceva similar va reuși în Vâlcea. Când am născut primul meu copil acum câțiva ani, mi-am dat seama că vreau să mă întorc acasă din București și să fac ceva aici. În acel moment, programul de formare al Fundațiilor Comunitare era promovat intens în România și am trimis pur și simplu o cerere în numele unui grup de inițiativă care, pe lângă mine, era format din soțul meu și un cuplu de prieteni. Mă îndoiam cu adevărat că oricine, în afară de noi, se va implica, apoi ne-au spus că alte două grupuri din orașul nostru au solicitat programul și că ar fi bine să ne cunoaștem și să vedem dacă este loc pentru cooperare. Existența acestor grupuri m-a convins de fapt că vâlcenii sunt pregătiți pentru o Fundație Comunitară și că vom putea oferi suficient sprijin pentru înființarea sa.”
Cele trei grupuri erau foarte diverse, formate din activiști, antreprenori, oameni din instituții și administrația locală. Fuziunea lor nu a trecut fără provocări. După mai multe întâlniri, un grup și-a dat seama că nu a împărtășit valorile și prioritățile celor două rămase, motiv pentru care s-a retras curând. Restul echipei și-au pus la îndoială viitorul pentru o perioadă, apoi au decis că vor să continue și să-și stabilească obiectivul strângerii de fonduri pentru înființare și înregistrarea în următoarele 12-18 luni. Gabriela descrie perioada de incubație ca un amestec de entuziasm și naivitate. Cu un rol deosebit de important în acea perioadă, alături de ei a fost ARC – Asociația pentru relații comunitare, care implementează un program pentru dezvoltarea Fundațiilor Comunitare din România. Sprijinul ARC i-a ajutat să depășească multe crize și întârzieri, dar și să fie mai mândri de realizările lor.
„Nu cred că am fi fost capabili să înființăm o Fundație Comunitară fără ARC, cel puțin nu atât de repede. Nu știam cu adevărat nimic despre nevoile comunității, strângerea de fonduri sau implicarea cetățenilor. ARC ne-a ajutat cu toate acestea, atât cu cunoștințele sale, cât și cu cunoștințele oamenilor alături de care lucrează. Când ne-am simțit blocați, ei au venit să ne sfătuiască și să ne inspire să luăm alte măsuri. Încă de la început, am fost încurajați să includem oameni, astfel încât grupul să aibă 12-14 membri tot timpul, ceea ce le-a permis unora să întrerupă angajamentul atunci când este presat de alte angajamente de afaceri sau private, fără a avea un impact prea mare asupra procesului de luare a deciziilor. Un grup mai mic ar funcționa probabil sub prea multă presiune, iar unul mai mare nu ar putea fi de acord cu elementele de bază.”
În medie, grupul de inițiativă din Vâlcea se întâlnea o dată pe săptămână timp de câteva ore. Aceste întâlniri au servit la împărțirea sarcinilor pentru săptămâna viitoare, ceea ce ar îndepărta încă 2-3 ore lucrătoare de la toți cei implicați. Au existat, de asemenea, perioade în care grupul a lucrat cu o intensitate mai mare, mai ales înainte de strângerea de fonduri. Le-au planificat luni în avans, pentru a-și potrivi cu alte obligații în timp util. Cheia succesului a fost într-o relație bună a membrilor cu un program de lucru flexibil și prestabilit. Asta a însemnat că o parte a echipei ar putea termina lucrurile în timpul zilei de lucru și că cealaltă ar putea prelua sarcini care ar putea fi efectuate după-amiaza sau în weekend.
„Principala noastră provocare a fost să menținem motivația persoanelor implicate în activitatea grupului de inițiativă. Ne gândeam în permanență cum să facem întâlnirile cât mai interesante, pentru ca oamenii să continue să vină. O altă provocare pentru noi a fost să câștigăm încrederea comunității, donatorilor și întreprinderilor. A trebuit să explicăm un concept cu totul nou de asociere, ce vrem să facem, care va fi rolul Fundației Comunitare și ce va rezolva în comunitate.”
Grupul și-a desfășurat activitățile de strângere de fonduri în special prin evenimente. Pe parcursul celor 18 luni de activitate inițiatică, au fost organizate mai multe runde de donatori (Cercul Donatorilor), un maraton și o serie de întâlniri cu întreprinderile locale. Prima rundă de donatori a avut loc la București cu persoane fizice și antreprenori care au migrat din Vâlcea acolo – diaspora vâlceană. Cheia a fost să îi găsești pe cei care încă mai erau interesați să sprijine județul din care proveneau și să-i motiveze să strângă 5.000 de euro, ceea ce un grup a și reușit.
Cea de-a doua rundă de donatori a fost organizată la Vâlcea, iar în cadrul acesteia grupul a strâns mult mai mulți bani, deoarece evenimentul a fost de natură distractivă, ceea ce a sporit motivația de a dărui. Cu acea ocazie, grupul a strâns fonduri pentru trei proiecte pe care le-au selectat printr-un apel public și cu ajutorul unui comitet de selecție independent. Cu acest eveniment, grupul a furnizat mult mai mult decât banii pe care îi aveau ca țintă pentru comunitate. Fundația Comunitară Vâlcea a devenit recunoscută, iar oamenii au început să vină la celelalte activități ale sale, aducându-și prietenii și familia.
Fundația Comunitară a fost înființată la sfârșitul lunii iulie 2019, când grupul a strâns suficiente fonduri și a conceput un plan de strategie pentru dezvoltarea sa din viitorul apropiat. În prezent, fundația are un director executiv cu normă întreagă, cinci membri în consiliului de administrație și un intern care va fi în curând angajat cu normă întreagă.
„Acum că suntem înregistrați și ne bucurăm de un fel de recunoaștere în comunitate, sarcina noastră principală este să devenim puțin mai profesioniști și să trecem de la voluntariat la ceva mai serios. Acest lucru este necesar pentru a crește nivelul de încredere al cetățenilor și pentru a învăța și mai mult, mai ales din partea altor Fundații Comunitare din România, care ne sunt un reper și de un sprijin imens.”
Grupul continuă să strângă fonduri tot timpul și are în prezent un buget de aproximativ 50.000 de euro, care va fi alocat în curând proiectelor și inițiativelor locale. Ei văd primul an de existență ca un timp de experimentare, care inspiră activismul local și perfecționează planurile care vor fi în curând prezentate publicului. Vor acorda o atenție specială zonelor rurale și renașterii lor. De asemenea, sunt planificate o serie de activități de strângere de fonduri, care vor oferi finanțare suplimentară pentru fundație și proiectele destinate dezvoltării comunitare.
Pe baza experienței sale, Gabriela a transmis și un mesaj grupurilor de inițiativă din Balcanii de Vest: „Planificați-vă dezvoltarea într-un mod durabil, astfel încât să nu vă ardeți (burnout). Găsiți asociați și parteneri care respiră ca voi, pentru că veți fi cel mai mare sprijin unul pentru celălalt pentru a ridica fundația în picioare și a depăși momentele dificile. Nu vă temeți de greșeli și crize, acestea sunt pentru toți lecții minunate care pot fi depășite cu dăruire și determinare. Credeți în voi, în ideile și în misiunea voastră și pur și simplu mergeți înainte cu curaj, deoarece succesul nu poate fi lăsat în afară.”