Cinci organizaţii şi grupuri de iniţiativă din Râmnicu Vâlcea sunt finanțate cu 95.000 lei prin programul Fondul pentru un viitor mai bun în comunități

Programul Fondul pentru un viitor mai bun în comunități este demarat de către Lidl România, în parteneriat cu Federația Fundațiilor Comunitare. Printre inițiativele finanțate prin program în Râmnicu Vâlcea se numără crearea unui spațiu dedicat pentru compostare, derularea unui program pentru reducerea risipei alimentare în școli, crearea unei clase și a unui laborator în aer liber, responsabilizarea elevilor în reducerea, reciclarea și refolosirea produselor care poluează și ateliere dedicate înțelegerii biodiversității orașului.

Fundația Comunitară Vâlcea și Lidl România anunță primii câștigători vâlceni de micro-granturi nerambursabile din cadrul programului național „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități”. Programul este finanțat de Lidl România cu peste 1.225.000 de lei în ediția a IV-a și implementat în mai multe orașe din țară. La Râmnicu Vâlcea, demersul este coordonat de Fundația Comunitară Vâlcea care dispune de 150.000 de lei pentru crearea unui Hub educațional deschis comunității și de 95.000 de lei pentru finanțarea de inițiative de mediu şi educaţie.

Finanțările puse la dispoziție inițiativelor venite din comunitate au fost acordate pe bază de concurs de proiecte, precedat de sesiuni online de îndrumare și feedback individual, la care au putut lua parte toți cei interesați să aplice. În urma concursului au fost selectate 5 proiecte finaliste care vor pune în practică idei variate de îmbunătățire a mediului şi a spaţiului comun.

  • Astfel, Asociația Sănătatea se învață vorbește, cu ajutorul atelierelor de gătit, despre combaterea risipei  alimentare și cum putem putem refolosi ingredientele disponibile în rețete delicioase. Echipa de proiect își dorește să vină în sprijinul elevilor, părinților și educatorilor pentru  a instaura obiceiuri noi pentru reducerea risipei alimentare atât la școală, cât și acasă.
  • Grupul de inițiativă Discovery ne amintește că suntem înconjurați de apă (“râmnic” înseamnă “iaz”) și aduce în prim-plan biodiversitatea zonelor umede prin amenajarea unui laborator în aer liber. Programul educațional propus va stimula pasiunea pentru cercetare, reflecție și experimentare a elevilor din cinci școli prin ateliere STEAM și activități de cunoaștere a biodiversității zonelor umede râmnicene: zona de râu (Olt), zona de pârâu (Aranghel), zona de lac (lacul Ostroveni).
  • Grupul de inițiativă Liceul Forestier pune în practică un cuvânt tot mai auzit în ultima vreme: compostul. Prin amenajarea unui spațiu de compostare și organizarea de ateliere pentru elevii liceului și comunitate, ne va familiariza cu importanța deșeurilor organice și procesul prin care acestea se transformă într-o resursă valoroasă – îngrășământ natural pentru plante și pomi.
  • Grupul de inițiativă Școala Anton Pann le propune elevilor săi să experimenteze învățatul în curtea școlii. Proiectul va susține educația alternativă prin activități interactive pe teme precum: ecologie, colectare selectivă, reciclare și reutilizare creativă, sustenabilitate. Ca să arate ce au învățat, elevii vor face chiar un plan de asumare a responsabilității pentru spațiul nou creat.
  • Profesorii de la Inițiativa Forestier au găsit o modalitate inedită de a îi împrieteni pe râmniceni cu fauna din oraș. Prin amplasarea unor camere de vânătoare cu senzori de mișcare vor demonstra prezența veverițelor, a aricilor, a iepurilor, a bursucilor, a vulpilor și chiar a mistreților și căprioarelor, iar prin realizarea unor alei cu amprentele acestor animale le vor aduce mai aproape de locuitori.

Selecția proiectelor a fost făcută de un juriu format din specialişti în domenii legate de temele Fondului, împreună cu un membru din Consiliul Director al Fundației Comunitare Vâlcea şi un reprezentant Lidl România. „Ultimii doi ani ne-au arătat că suntem foarte conectați cu planeta și că orice dezechilibru ne afectează direct. De aceea, e important să acționăm <<la firul ierbii>> pe domeniile mediu și educație pentru mediu. Fondul pentru un viitor mai bun în comunități va potența dorința de schimbare și implicare a râmnicenilor și noi ne bucurăm să îi sprijinim în activarea de soluții civice noi și relevante”, a declarat Gabriela Solomon, Manager de proiect – Fundația Comunitară Vâlcea.

O cronică a programului, noutăți din proiecte, precum și fotografii de la activități, le veți găsi pe pagina web a programului https://fondulpentruunviitormaibun.ro/ sau pe pagina de Facebook Fondul pentru un viitor mai bun în comunități Râmnicu Vâlcea și a Fundației Comunitare Vâlcea

Despre Lidl România

Lidl, parte a grupului Schwarz, cu sediul central în Neckarsulm, este una dintre companiile de top de pe piața de retail alimentar din Germania și Europa. Lidl operează în prezent peste 12.000 de magazine și peste 200 de centre logistice și depozite în 31 de țări.

Lidl este un smart discounter care le oferă clienților produse cu cel mai bun raport calitate-preț. În spatele serviciilor și operațiunilor din magazine și centrele logistice stau simplitatea și orientarea către eficiență. Design-ul și structura proceselor standardizate sunt asigurate de către Lidl Stiftung, cu sediul central la Neckarsulm.

În toate domeniile sale de activitate, Lidl este o companie care acționează cu responsabilitate față de oameni, societate și mediu. Pentru Lidl, sustenabilitatea este metoda prin care își îndeplinește, zi de zi, promisiunea cu privire la calitate.

Federația Fundațiile Comunitare din România Federația Fundațiile Comunitare din România (FFCR) a fost fondată în 2012 și are rolul de a reprezenta la nivel naţional interesele fundaţiilor comunitare din România care contribuie la construirea unor comunități conștiente, generoase, incluzive și durabile. Federația susține 18 fundații comunitare însumând peste 7000 de proiecte și 51 de milioane de lei în investiții comunitare. În prezent mai bine de 55% din populația României are acces la o fundație comunitară și rețeaua este în continuă creștere.

Fundația Comunitară Vâlcea a debutat ca grup de inițiativă în 2018 şi s-a înființat în 2019, fiind parte dintr-o mişcare naţională, alături de alte 17 fundaţii comunitare. Fundația este o organizație apolitică și funcționează ca un liant în comunitate, reușind să conecteze fonduri, oameni și inițiative cu scopul de a impacta pozitiv mediul comunitar. Misiunea fundației este să contribuie la consolidarea de comunități curajoase care caută să-și rezolve problemele, în care oamenii se implică, caută soluții împreună și luptă pentru drepturile lor, învață din greșeli, transformând nevoile în oportunități pentru fiecare copil, tânăr, adult și senior.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.