Bugetare participativa – Proiect ACF Vâlcea

Fundația Comunitară Vâlcea sprijină cetățenii din Râmnicu Vâlcea în procesul de bugetare participativă!

Cetățenii sunt invitați să scrie proiecte despre care apreciază că este nevoie în oraș și care ar putea fi realizate de administrația locală.

Vâlcenii care doresc să depună proiecte în primul apel lansat de Primăria Râmnicu Vâlcea pentru bugetarea participativă au asistență și consultanță gratuită din partea Fundației Comunitare Vâlcea care a contribuit și a lucrat în ultimii doi ani pentru a pune în agenda edililor locali decizia de a aloca buget pentru proiecte dinspre comunitate.

Prin procesul de bugetare participativă ne apropiem de un deziderat în comunicarea cu administrația locală – nevoile cetățenilor să se afle cât mai sus în agenda decidenților publici, iar transparența și prioritizarea investițiilor în funcție de nevoi reale să fie regula.

Este un exercițiu pentru cetățeni pentru a vedea că, prin implicare, cu plan, cu aliați, cu consultare lucrurile se pot schimba.

Este un exercițiu și pentru administrațiile locale unde, în afara unor programe politice –  mai mult sau mai puțin documentate în comunitate – consultarea cetățenilor rămâne o formă fără fond. Cu atât mai puțin, deciziile de investiții au la bază nevoi și priorități ale cetățenilor.

La Vâlcea, am reușit să aducem în fața cetățenilor procesul de bugetare participativă și să susținem deschiderea primului centru de tineret într-un spațiu alocat de Primărie! În octombrie am salutat anunțul administrației locale 𝐝𝐞 𝐚 𝐥𝐚𝐧𝐬𝐚 𝐩𝐫𝐨𝐢𝐞𝐜𝐭𝐞 𝐢̂𝐧 𝐛𝐮𝐠𝐞𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐩𝐚𝐫𝐭𝐢𝐜𝐢𝐩𝐚𝐭𝐢𝐯𝐚̆, o nevoie reală și un proces relevant pentru implicarea cetățenilor și a comunității în decizia publică. Am pornit proiectul Activism Civic în Practică în iunie 2021, cu gândul de a crea conversații valoroase în jurul inițiativelor civice locale. Am conceput și realizat un sondaj care a avut 500 de răspunsuri, iar una dintre priorități era implicarea împreună cu autoritățile publice într-un proces de bugetare participativă”, a spus Gabriela Solomon de la Fundația Comunitară Vâlcea.  

În lunile martie, aprilie și mai au avut loc mai multe discuții și întâlniri cu cetățenii și activiștii locali despre ce înseamnă și ce nu înseamnă un proces de bugetare participativă iar Fundația Comunitară Vâlcea a trimis amendamente pentru regulamentul aflat în dezbatere publică, inițiat de viceprimarul Andrei Gheorghiu.

În luna august, am transmis un apel alături de alte organizații și cetățeni implicați pentru a afla când se vor putea depune proiecte. În luna octombrie pagina dedicată procesului este funcțională aici – https://se.primariavl.ro/bugetare/BugetareParticipativa/Home, iar proiectele se pot depune până pe 25 noiembrie”, a adăugat Solomon.

Fundația a promovat și explicat întregul proces online, a pus în format digital fișa de proiect din regulamentul de bugetare participativă și a creat și un grup Activism civic în Vâlcea pentru a sprijini inițiatorii proiectelor.  

Toate se întâmplă în proiectul „Activism civic în practică – sprijin pentru cetățenii activi în susținerea unor servicii publice eficiente și transparente la nivel local” derulat de Centrul Român de Politici Europene, în parteneriat cu Fundația Comunitară BuzăuFundaţia Comunitară VȃlceaFundația Comunitară Banatul Montan și Fundaţia Comunitară Timişoara cu sprijinul financiar Active Citizens Fund – Romania, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este de susținere a cetățenilor în procesele de decizie de la nivel local, prin îmbunătățirea capacității acestora de a se implica în consultări publice, a iniția petiții adresare autorității publice și a acționa și reacționa în promovarea unor investiții necesare sau servicii publice de calitate.

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.

Detalii despre proiect se regăsesc și pe www.activismcivic.ro,  www.crpe.ro și www.fundatiacomunitaravalcea.ro

Gabriela Solomon

all author posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.