Perioada de implementare: Aprilie 2021 – Decembrie 2022
Proiectul este conceput pentru a genera prin consultare, activare comunitară și formare la nivel local, schimbări relevante în cinci comunități și un model de bună practică pentru implicarea cetățenilor în decizii cheie ale autorităților publice locale.
Ne propunem să dezvoltăm un program pilot ce (1) identifică nevoile și prioritățile la nivel local în urma unui proces de consultare publică (sondaje și focus grupuri), (2) activează, conectează și formează un nucleu civic la nivelul comunității și (3) derulează un program extins de leadership și formare pentru a (4) iniția campanii la nivel local (acțiuni civice, petiții, audieri, activități de advocacy, dar și participare la ședințe publice, dezbateri organizate, etc.) și monitoriza autoritățile publice locale pentru a promova decizii de investiții și servicii publice de care să beneficieze comunitatea unde are loc intervenția.
Proiectul își propune astfel să răspundă unei nevoi din ce în ce mai apăsătoare la nivelul societății din România– sprijinirea cetățenilor activi și stimularea implicării acestora în activități de tip watchdog și monitorizare în raport cu autoritățile publice, urmărind creșterea eficienței și transparenței politicilor și serviciilor publice.
Lucrăm împreună cu patru parteneri locali în cinci comunități urbane din Timișoara, Reșița, Buzău, Râmnicu Vâlcea și București Sector 1.
Focus grup Râmnicu Vâlcea
În prima etapă a proiectului, am organizat un focus grup cu reprezentanți ai organizațiilor civice din Râmnicu Vâlcea, jurnaliști locali, ONG-uri, cu privire la prioritățile și investițiile pe care Primăria, Consiliul Local și alte instituții ar trebui să și le asume în perioada 2021-2024 și care este rolul cetățeanului în definirea acestor priorități. Am lucrat împreună pe o listă de priorități la nivelul municipiului, așa cum reiese ea din consultările publice, inițiative civice, strategia de dezvoltare locală sau investiții asumate sau anunțate de autoritatea publică locală, pe care am propus-o ulterior spre consultare cetățenilor în cadrul unui sondaj online.
Sondaj online
Consultarea cetățenilor a avut în perioada 1 august – 1 octombrie 2021, în urma unui sondaj distribuit online în care respondenții din municipiul Râmnicu Vâlcea au fost invitați să evalueze importanța a 10 priorități preselectate ca rezultat al unor consultări publice.
Rezultatele consultării
70% dintre cei care au răspuns consultării publice au spus că toate cele 10 priorități sunt importante și foarte importante pentru comunitatea din care fac parte.
Creșterea gradului de colectare selectivă printr-o campanie de educare și informare, investiția în facilități pentru sportul de masă și în campanii publice de educație sanitară și prevenție sunt, pentru cetățenii municipiului, prioritățile de top spre care administrația locală ar trebui să direcționeze investițiile, reglementările și politicile publice până în 2024. Acestea sunt prioritățile pe care cei care au participat la consultare le consideră cele mai importante pentru comunitatea lor.
Citește mai multe despre rezultate și concluziile consultării aici – https://fundatiacomunitaravalcea.ro/2021/11/13/activism-civic-in-practica-rezultate-sondaj/
Ateliere civice
Peste 500 de cetățeni au arătat că, din perspectiva lor, prioritățile de investiții ale administrației ar trebui să fie: 1. O campanie de informare și educare pe tema colectarea selectivă (75%); 2. Deschiderea școlilor și parcurilor pentru sport (71%); 3. Campanie de educație sanitară și prevenție (64%).
Următorul pas este să formăm un grup de lucru motivat pentru a acționa în direcția schimbărilor pe care ni le dorim în oraș. Astfel, am reușit să aducem la o lata 30 de cetățeni ai orașului care vor să se implice pentru o schimbare.
În cadrul Atelierului de lucru pentru inițiative civice, cei implicați au aflat din poveștile celor care au schimbat lumea: la ei în cartier sau la ei în oraș sau chiar la noi în țară și s-au întâlnit cu traineri, activiști și oameni care lucrează îndeaproape cu investitori și mediul de afaceri, precum Septimius Pârvu (expert în bună guvernare la Expert Forum), Adelina Dabu (Head of Public Affairs la Confederația Patronală Concordia) și Radu Puchiu – expert în digitalizare.
După atelierul civic au urmat sesiuni de lucru împărțite pe teme de tineret si mediu, și o sesiune online cu Silvia Petre unde am discutat despre ”Cum scriem un proiect în context de bugetare participatovă?”.
Proiectul este derulat de Asociația Centrul Român de Politici Europene în parteneriat cu Fundația Comunitară Buzău, Fundația Comunitară Vâlcea, Fundația Comunitară Banatul Montan și Fundația Comunitară Timișoara și beneficiază de o finanțare în valoare de 146.312 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.