Unde vor cetățenii să fie investiți banii administrației locale
TOP priorități văzute de cetățeni: Studiu de caz Râmnicu Vâlcea (consultare publică)
Fundația Comunitară Vâlcea prezintă rezultatele studiului de caz derulat în perioada 1 august-1 octombrie 2021, în urma unui sondaj distribuit online în care respondenții din municipiul Râmnicu Vâlcea au fost invitați să evalueze importanța a 10 priorități preselectate ca rezultat al unor consultări publice.
70% dintre cei care au răspuns consultării publice au spus că toate cele 10 priorități sunt importante și foarte importante pentru comunitatea din care fac parte.
Creșterea gradului de colectare selectivă printr-o campanie de educare și informare, investiția în facilități pentru sportul de masă și în campanii publice de educație sanitară și prevenție sunt, pentru cetățenii municipiului, prioritățile de top spre care administrația locală ar trebui să direcționeze investițiile, reglementările și politicile publice până în 2024. Acestea sunt prioritățile pe care cei care au participat la consultare le consideră cele mai importante pentru comunitatea lor.
Cei aproape 500 de respondenți au indicat două priorități majore, complementare, care se referă la îmbunătățirea calității vieții cetățenilor.
- 75% dintre respondenți au prioritizat categoria Campanie de informare şi educare: să nu rămânem pe ultimul loc ȋn ceea ce priveşte colectarea selectivă ca fiind cea mai importantă pentru ei;
- 71% au indicat Deschideți școlile și parcurile pentru sport. Facilități pentru sportul de masă ca fiind cea mai importantă pentru ei.
Aceste două priorități sunt urmate de:
- Campanie de educație sanitară și prevenție (64%);
- Creșterea transparenței, publicarea tuturor datelor publice și extinderea serviciilor publice digitale.(62%);
- Paşi spre viitor. Înființarea unui centru modern pentru tineri.(60%).
Satisfacția cetățenilor
Gradul de satisfacție privind modul în care administrația locală tratează cele 10 priorități este foarte scăzut. Media satisfacției este de 1.9 dintr-un total posibil de 5.
Deși nu este cea mai importantă prioritate, felul în care primăria tratează tema: Importanța pistelor de biciclete: Să circulăm şi altfel decât cu maşina, nemulțumește 79% dintre cei care au răspuns sondajului. La fel, 73% sunt nemulțumiți de activitatea primăriei în privința temei Campanie de informare şi educare: să nu rămânem pe ultimul loc ȋn ceea ce priveşte colectarea selectivă și 72% în legătură cu alte două priorități: Paşi spre viitor. Solicităm înființarea unui centru pentru tineri și Bugetare participativă și investiții prioritizate de cetățeni.
Reiese faptul că cetățenii vâlceni își doresc să fie implicați, își doresc să fie ascultați, ba chiar își doresc să aibă o relație bazată pe discuții deschise și transparență cu cei de la conducere.
Concluzii
Datele obținute în urma acestei consultări și comparația între importanța priorităților versus satisfacția legată de modul în care administrația locală le tratează ne arată câteva direcții de acțiune pe care le apreciem ca fiind foarte utile pentru Municipiul Râmnicu Vâlcea.
Primăria și Consiliul local trebuie să abordeze investițiile fundamentate pe nevoile și cerințele cetățenilor;
Primăria trebuie să-și îmbunătățească semnificativ capacitatea de a livra servicii publice de calitate: nivelul scăzut de satisfacție se menține pentru toate cele 10 priorități;
Actuala administrație trebuie să își extindă consultările publice cu cetățenii și grupurile civice din municipiu, să-i includă pe aceștia în procesele de decizie la nivel local;
Primăria are capacitatea de a derula sondaje reprezentative la nivelul cetățenilor, de a include toate aceste priorități în strategia de dezvoltare și poate utiliza aceste răspunsuri pentru a fundamenta investițiile la nivel local.
Despre această consultare
Consultarea Fundației Comunitare Vâlcea s-a desfășurat ca proiect pilot în Râmnicu Vâlcea și a vizat și alte cinci comunități locale, anume București Sector 1, Timișoara, Buzău și Reșița. Rezultatele acestor cercetări vor fi prezentate de partenerii noștri.
Clasamentul celor mai importante direcții de investiții, conform nevoilor imediate ale cetățenilor, a fost realizat în urma unui sondaj distribuit online în care respondenții au fost invitați să evalueze importanța a 10 priorități preselectate și să-și exprime gradul de satisfacție privind modul în care Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea tratează aceste direcții de acțiune. Cele 10 priorități au fost propuse în urma unor focus grupuri desfășurate împreună cu experți, grupuri civice, urbaniști și reprezentanți ai societății civile.
Au răspuns întrebărilor noastre 489 de persoane care locuiesc sau lucrează în Râmnicu Vâlcea. Rezultatele acestui sondaj nu sunt reprezentative la nivelul populației Județului însă opinia acestui grup de cetățeni este foarte relevantă având în vedere că reprezintă populația activă a comunității și indică un trend privind nevoile urgente de rezolvat la nivelul municipiului. Majoritatea celor care au răspuns sunt persoane între 25 și 54 de ani (74%), 79% dintre respondenți au nivel de educație ridicat și jumătate dintre ei lucrează în sistemul privat, sunt freelanceri sau au propria afacere.
Despre proiect
Proiectul este conceput pentru a genera prin consultare, activare comunitară și formare la nivel local, schimbări relevante în cinci comunități și un model de bună practică pentru implicarea cetățenilor în decizii cheie ale autorităților publice locale.
Proiectul este derulat de Asociația Centrul Român de Politici Europene în parteneriat cu Fundația Comunitară Buzău, Fundația Comunitară Vâlcea, Fundația Comunitară Banatul Montan și Fundația Comunitară Timișoara și beneficiază de o finanțare în valoare de 146.312 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.
„Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă”
Detalii se vor regăsi în curând și pe www.activismcivic.ro
#activecitizens #EEANorwayGrants