Festivalul Zestrea Vaideenilor 2019 – proiect finanțat prin Cercul Donatorilor, ediția a II-a
Buget total – 15.950 RON din care 6.076 RON cofinanțat de Fundația Comunitară Vâlcea
Organizația / Grupul de inițiativă – Asociația Culturală Moștenitori
Festivalul „Zestrea Vaideenilor” s-a desfășurat în perioada 17-18 August 2019, în comuna Vaideeni, județul Vâlcea și a atras peste 150 de participanți (la activitățile cu intrare pe bază de bilete). Evenimentul a adresat mai multe teme prin promovarea turistică, gastronomică, culturală și etnografică a localității. Scopul proiectului a fost de a promova valorile comunei Vaideeni prin organizarea unui festival care să atragă turiști dornici să descopere mâncăruri, tradiții, meșteșuguri, obiceiuri, locuri și oameni noi.
“Prin implementarea acestui proiect am crescut numărul celor care apreciază și promovează cultura gastronomică din Vaideeni. Experimentele culinare s-au adresat atât publicului larg și curios cât și specialiștilor. Am invitat turiștii să exploreze împreună cu noi acest spațiu magic, în care poți cu ușurință regăsi gusturile și emoțiile din copilărie, lumea de poveste pe care vrem să o lăsăm moștenire generațiilor viitoare.” ne povestește Simona Dumitrescu.
Turiștii s-au delectat cu bucate tradiționale ciobănești, gătite cu multă măiestrie din ingrediente locale de bunicile noastre. Astfel, supa de tăiței, telemeaua, tocanul, balmoșul sau acrișul nu au lipsit din meniu. Brânzeturile aduse de la Stâna de Vaideeni și Stâna Milescu au fost asezonate cu roșii culese chiar în dimineața evenimentului, iar vinurile din soiuri românești i-au încântat pe vizitatori.
După ce festinul gastronomic a luat sfârșit, turiștii și localnicii (peste 300 de participanți în total) au fost invitați la ceas de seară, în curtea unei case vechi boierești, unde s-au desfășurat ateliere pentru cei mici (susținute de membre ale Șezătorii Vesele București, de membrii ai trupei Cultură’n Șură și de membrii ai A.C.M.). Momentele artistice cu dansuri populare din zona Vaideenilor au fost inițiate de formația de dansuri Miorița, sub atenta îndrumare a domnului profesor Popa și a doamnei Irimescu, iar formația de fluierași bătrâni de-ai locului au încântat audiența.
Seara s-a încheiat cu reprezentația piesei de teatru EXPERIMENTUL pusă în scenă de cei de la Asociația Cultură’n Șură, în regia lui Victor Olăhuț. Duminica a început cu un mic dejun în curtea casei familiei Dinulescu, iar după ora prânzului peste 20 de turiști au fost ghidați de membrii A.C.M. într-o drumeție de două ore pe Dealul Mare.