fbpx

15 proiecte finanțate – Științescu Vâlcea 1.0

Fundația Comunitară Vâlcea, Federația Fundațiile Comunitare din România și Romanian American Foundation anunță primii câștigători vâlceni din cadrul programului național „Fondul Științescu”. Programul este finanțat cu 114.500 RON în prima sa ediție în județul Vâlcea și implementat de rețeaua fundațiilor comunitare în mai multe orașe din țară.

Printre proiectele câștigătoare se numără patru proiecte scrise de liceeni pentru înființarea unui laborator de robotică la Horezu, realizarea unei școli de vară de imprimare 3D la Drăgășani, cursuri de programare cu plăci Arduino în mediul rural și cursuri de tehnici de artă digitală și animație în Râmnicu Vâlcea.

Tare mă bucur că, alături de Biblioteca Pietrari, “prind viață” alte biblioteci care vor dezvolta proiecte STEAM”, ne-a transmis Crina Popescu, pionier al proiectelor de impact și viitor mentor Științescu pentru inițiativa bibliotecilor din Bălcești, Frâncești și Valea Mare. Cele 3 biblioteci s-au unit și, cu ajutorul mentorilor și voluntarilor de la Biblioteca Pietrari, îi vor ajuta pe copii să descopere cum funcționează legile naturii, cum pot folosi tehnologiile moderne în protejarea naturii și cum se pot implica în proiecte despre viitorul ecologic și sustenabil al planetei.

Echipa Robo-Pann și-a propus să dezvăluie copiilor și alte beneficii ale învățării prin joacă – cu ajutorul seturilor LEGO Education, iar un grup de inițiativă de la Brezoi creează o machetă cu „Vulcanii Lumii” folosind noțiuni de matematică, chimie și geografie într-un mod cât se poate de interactiv.

Acestea sunt doar câteva exemple de proiecte și ateliere care vor fi accesibile copiilor din județul nostru. Lista completă a proiectelor finanțate:

 • BroBotSTEAM – BroBots Team – echipa de robotică a CN “Alexandru Lahovari”
 • ROBO-PANN – grup de inițiativă format din cadre didactice ale Școlii Gimnaziale Anton Pann
 • STEAM For All – grup de inițiativă – Start STEAM Engine!
 • Să descoperim misterele lumii vii! – grup de inițiativă Costești
 • ECO-BIBLIOTECH – grup de inițiativă ”Bibliotecari cu suflet”
 • Project “Apollo” – Artă Digitală pentru Tinerii Vâlceni – grup de inițiativă Project Apollo
 • Cu rucsac la purtător, luăm Roești-ul la picior! – grup de inițiativă Roești
 • Grădina, tablou natural de imagini și culori – grup de inițiativă Galicea
 • Start-Up Club de Robotică – grup de inițiativă Constantin Brâncoveanu Horezu
 • Vulcanii Lumii – grup de inițiativă „Gheorghe Surdu Brezoi”
 • Laborator mobil – “ȘTIINȚE ȘI GASTRONOMIE” – Profesori și elevi de la Palatul Copiilor Rm. Vâlcea
 • Misiunea ECO – Ce este compostul? – grup de inițiativă Liceul Tehnic Forestier
 • Learning by doing – Organizația Națională Cercetașii României – Centrul Local Mircea cel Bătrân Rm. Vâlcea
 • Green Energy Lab – Alegem Energia Verde! – grup de inițiativă Mihăești

Finanțările au fost acordate pe bază de concurs de proiecte, precedat de sesiuni online de îndrumare și feedback individual, la care au putut lua parte toți cei interesați să aplice. Cele 15 proiecte finaliste care vor pune în practică idei variate din domeniul STEAM (științe, tehnologie, inginerie, arte, matematică) au fost selectate de un juriu independent format din specialiști și reprezentanți ai comunității .

 • CINE PARTICIPĂ LA PROIECTE: Copii și tineri cu vârste cuprinse între 6 și 19 ani. Toate atelierele sunt gratuite.
 • CINE SUNT MENTORII: Profesori, specialiști, bibliotecari, elevi și studenți
 • CINE SPRIJINĂ PROGRAMUL: Finanțarea este asigurată prin Fondul Științescu, un program al Fundației Comunitare Vâlcea, pentru care au contribuit donatorii de la Vâlcea Forest Run și au oferit sponsorizări următoarele companii: Super Mercato, Medisim Plus, Nurvil, Klass, Emigab, PSS Prosoft Solutions, Kynita, Faurecia.

Suma strânsă pe plan local a fost mărită prin contribuția Romanian-American Foundation, care își dorește să stimuleze astfel inițiativele locale care sprijină educația științifică.

Prin acest fond, Ştiinţescu oferă oportunitatea mentorilor pasionați de științe şi tehnologie să dezvolte și să deruleze proiecte educaționale creative, bazate pe aplicații practice, cu scopul de a insufla pasiunea lor copiilor şi tinerilor între 6 şi 19 ani. Științescu se bucură de proiecte educaționale ce propun o abordare multidisciplinară, colaborativă și aplicată a științelor.

Ştiinţescu Vâlcea investeşte în iniţiative educaţionale care fac domeniile STE@M mai atractive pentru elevi. Credem că este nevoie ca educația STEAM (științe, tehnologie, inginerie, arte, matematică) în școli, precum și în afara lor, să fie centrată pe stimularea curiozității, creativității și a imaginației și ne dorim să ajungem la câți mai mulți copii și tineri din județ.”, a declarat Oana Mesea, Director Executiv al Fundației Comunitare Vâlcea.

Programul este implementat la nivel local de Fundația Comunitară Vâlcea, susţinut de Federația Fundațiile Comunitare din România – FFCR, cu sprijinul: Romanian-American Foundation, SuperMercato, Medisim Plus, Nurvil, Klass, Emigab, PSS Prosoft Solutions, Kynita, Faurecia

Mai multe detalii:

Persoană de contact:

Gabriela Solomon,

Telefon: 0745 499 371

E-mail: gabriela@fundatiacomunitaravalcea.ro, stiintescu@fundatiacomunitaravalcea.ro

Gabriela Solomon

all author posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.